Защо е по-удобно да запишеш курс онлайн ?

През последните няколко години онлайн курсовете се превърнаха в предпочитан вариант, а в много ситуации дори и единствен. Макар че станаха популярни поради наложени външни причини и процесът на дигитализацията им не беше напълно плавен, положителните страни определено надделяват силно над минусите.

Вече дори и да имаме възможност да запишем курс или обучение с физическо присъствие, възможността сами да предпочетем онлайн опцията е огромен. Почти всичко в ежедневието ни минава дигитално така или иначе – плащането на сметки; резервирането на часове за салони за красота, ресторанти, самолетни билети; поръчваме онлайн – храна, козметика, дрехи, техника и какво ли още не, въпреки че фирмите имат и физически обекти.

Въпрос на време беше обученията и курсовете също да преминат в дигитален вариант, дори и без появяването на някаква причина.

Тук идва моментът да споделим най-голямото предимство на онлайн курсовете – времето, което си спестяваме. Съкращаваме не само ходенето от точка А до точка Б, но и можем да вместим обучението по-лесно в графика си и да не се съобразяваме с местоположението, на което се намираме.

Имаме вариант да изкараме бърза лекция в колата от телефона, докато чакаме в задръстване, вместо да се ядосваме на трафика. Да направим сутрешната си тренировка от вкъщи преди да отидем в офиса, а не да бързаме изтощени след работния ден. Да присъстваме на курса по миглопластика, урока по английски или часа по танци от вкъщи, докато ни е удобно и приятно или от която и да е точка на света.

Онлайн курсовете ни дават възможност да вземем максимума от всичко, вместо да се чудим кое да съкратим, за да ни бъде достатъчен само един ден, за да го свършим.

Второ предимство – по-ниски разходи. Освен, че ни печелят време и ни дават възможност да се учим от всяка точка, онлайн курсовете ни излизат по-евтино. Пестим от средства за пътуване, които никак не са малко; хранене навън, което често предпочитаме вместо да се прибираме до дома между различните задачи. Самите цени на курсовете също често са по-достъпни, ако се провеждат онлайн, отколкото на място, защото обучаващите нямат разходи за помещение, консумативи и т.н.

Разнообразието отново е огромен плюс на дигиталното обучение. Имаме много по-голяма възможност да намерим курса, който най-силно ни допада (и дори да избираме между възможни цени) онлайн, отколкото ако сме ограничени от рамките на града, а понякога и от определени квартали, в които живеем.

Хубавото е също, че това отново ни прави част от общност, дори и да нямаме физическа възможност да се видим на живо с другите участници. Толкова е лесно да комуникираме едни с други по всевъзможните дигитални канали, а и имаме шанс да се запознаем с хора, които иначе не бихме срещнали, защото не живеем на едно място, например.

Ако да речем, сме записали курс с тренировки, които можем да си правим от вкъщи, винаги можем да споделяме резултатите си заедно с останалите в група във Facebook, Viber или където и да е. Онлайн курсовете не ограничават комуникацията ни с останалите.

И последно предимство, макар и реално списъкът да е по-дълъг, е комфортът. И тук не става въпрос отново за това, че можем да караме онлайн курсовете си от леглото, а за сигурността, която изпитваме вкъщи като цяло. Често се притесняваме, когато се запознаваме с цял куп други хора наведнъж и се тревожим да не се засрамим по някакъв начин. Когато си в твоето сигурно място – вкъщи, тези тревоги някак намаляват.

Отново даваме пример с тренировките от вкъщи – ако си във фитнес зала, вероятността да се срамуваш е много по-голяма, отколкото ако си вкъщи, където се чувстваш много по-свободен, като това реално те прави по-ефективен.

Истинско богатство е възможността да станем част от какъвто и да е курс онлайн. Плюсовете определено надминават минусите и това е огромно вдъхновение да се захванем с нещо ново възможно най-скоро. Онлайн курсовете изключват повечето казуси, като „Нямам достатъчно време“, „Намира се в другия край на града“, „Срам ме е/Притеснявам се да отида сам/а“. Остава единствено факторът колко сме мотивирани да вложим в себе си и уменията си.